Luskan

Luskan.jpg
Luskan delas av floden Mirar i två tydliga delar – broarna över floden är tydliga landmärken.

Luskan är en stad i de mest norra delarna av The Sword Coast North. Den ligger vid floden Mirars utflöde i The Sea of Moving Ice just söder om The Spine of the World. Historiskt sett är Luskan och Neverwinter bittra rivaler och om Neverwinter brukar kallas för The Jewel of the North är Luskans informella benämningar av betydligt mindre upplyftande art.

Under lång tid har Luskan varit associerat med prater, laglöshet och organiserad brottslighet, men trots det är det en mycket livlig “transit” punkt i The Sword Coast North. Äventyrare och andra som är påväg norr ut till de ogästvänliga vidderna i Icewind Dale stannar i regel till i Luskan för att fylla på med proviant och handla de förnödenheter och föremål som kan tänkas behövas inför resan in i norr. Kommersen är också livlig eftersom stadens piratskepp för med sig varor som lastat om, säljs eller konsumeras här på sätt som inte är tillåtet på i de flesta andra delar av The Sword Coast.

Livet i Luskan är hårt. Ungefär halva staden är att betrakta som slum där några av Faeruns mest kända kriminella organisationer uppstått och fortfarande har sina högkvarter. Sedan ungefär ett decennium har dock den organiserade brottsligheten (undantaget piraterna) reducerats betänkligt, inte minst på grund av en mystisk pestsmitta som decimerade gängen och möjliggjorde för andra krafter att ta kontrollen. I dagsläget strider gängen Dead Rats och Coin Spinners om kontrollen, men de är samtidigt under sådan press av både The Arcane Brotherhood och The Ships att de måste kämpa för sin överlevnad på flera sätt.

Luskan styrs av The Five High Captains. Dessa är ledarna för de fem olika piratflottor som har staden som sin hembas. Alla flottorna kallas helt enkelt “Ships” och har särskilda symboler och färger associerade med dem. Piraterna som är officiella medlemmar i någon av The Ships bär ofta utmärkande tatueringar, inte minst i ansiktet. Att bli fullvärdig medlem är svårt, men eftertraktat och många är villiga att pröva sin lycka. The high capitains håller regelbundna rådslag och utser The Magistrate – ett råd av “neutrala” medborgare som fungerar som domstol och utövare av formell makt i staden. Det är dock en överdrift att påstå att de är särskilt neutrala och alla vet att det som styr livet i Luskan i regel har att göra med piraternas intressen.

Historiskt finns också ytterligare två betydelsefulla maktfaktorer i staden. För det första så håller Mirabar ett helt eget distrikt bevakat av soldater ur Mirabars elitförband – The Axe of Mirabar. Eftersom Luskan fungerar som den huvudsakliga hamnen från vilken Mirabar skeppar sina eftertraktade varor vidare ned längs The Sword Coast anser de sig tvungna att bevaka sin intressen i staden som styrs av pirater. För det andra så har också The Arcane Brotherhood, en sammanslutning av mäktiga magiker haft sitt fäste i staden. Deras bas The Hosttower of the Arcane raserades dock totalt under The Spellplague samtidigt som magikerna dog i stridigheter med den organiserade brottsligheten och The Ships. För ungefär fem år sedan började dock The Hosttower of the Arcane att regenerera sina stenmurar. Det växte sig högre och högre för var dag som gick och strax där efter manifesterade sig de första magikerna i staden på mycket länge. Kort därefter stod det klart att The Arcane Brotherhood är tillbaka under ledning av Cashan the Red, Archmage of the Arcane. Vad deras långsiktiga mål är är svårt att uttyda, men deras närvaro har kraftigt skiftat maktbalansen, inte bara i staden, utan hela norra Faerun.

Luskan

Apokalypsens furstar Birkovic