Neverwinter

neverwinter_by_aleksi__briclot-d7bxvl3.jpg
Neverwinter raseras

Neverwinter går fortfarande under smeknamnet “The Jewel of the North” även om det idag är missvisande. Staden raserades helt i eftermälet av The Spellplague och är idag en enorm byggarbetsplats, invaderad inte bara av lycksökare, banditer och skrupelfria handelsmän, utan också av odöda, kriminella gäng och politiska agenter från många olika platser i Faerun.

I dagsläget (1485DR) finns här i huvudsak ett “säkert” område – Protectors Enclave. Det har helt avgränsats från stadens övriga delar med en formidabel mur, allmänt bara kallad “The Wall”. Muren patrulleras ständigt av den stående armen på 400 man och de får ofta strida mot angripande odöda och monster som då och då tycks välla fram ur den enorma avgrund (The Chasm) som ligger på andra sidan muren i stadens raserade östra delar.

Neverwinter är idag i princip en polisstat. Lord Protector Dagult Neverember menar att det är en nödvändighet och har rekryterat en mängd legoknektar och folk som kan hantera ett svärd till sin “City Watch”, och han har skruvat åt kontrollen över det alldagliga livet mycket hårt. Formellt menar han att det beror på “yttre politiskt intresse” och anspelar då på vad han menar vara agenter från Netheril och Thay. Dessutom finns här en närvaro av det ökända kriminella gänget Dead Rats från Luskan, och Neverember har uttalade ambitioner att köra ut dem ur staden.

Sammantaget är situationen mycket spänd och det sker dagligen skärmytslingar mellan City Watch och uppretade invånare. En motståndsrörelse, känd som The Sons of Alagondar, har bildats och de har lyckats genomföra en del spektakulära operationer (terrorattacker enligt Neverember). De riktar särskilt in sig på att, som de säger, avslöja propagandamaskinen kring Neverembers stora projekt “New Neverwinter”. De har lyckats sprida öknamnet the Pretender (istället för The Protector) om Neverember bland den allmänna befolkningen, och även om det är ett namn som de allra flesta aldrig skulle våga säga i någon form av offentligt sammanhang används det av kritiska medborgare i enskilda sällskap.

Neverwinter

Apokalypsens furstar Birkovic