Apokalypsens furstar

Session 5 - Ledtrådar i Phandalin

Hjärngympa

Stonehill_inn.jpg
Stonehill Inn blev snabbt rollpersonernas bas och hem i Phandalin.

Rollpersonerna har äntligen nått fram till Phandalin efter problemen med The Cragmaw Tribe. Den utmattade Sildar Hallwinter vill genast komma på plats i rummet han brukar använda på värdshuset The Stonehill Inn, så han föreslår ett snabbt möte med Elmar Barthen där de kan placera lasten säkert under natten. Efter det tycker han att de alla ska ses igen imorgon direkt efter frukost och bjuder in till ett möte på hans rum. Äventyrarna väljer också att ta in på Stonehill Inn som ligger mitt i staden. De inkvarterar sig i ett gemensamt rum, men innan de går och lägger sig väljer de att spendera kvällen nere i den stora salen för att prata med människor och följa upp en del ledtrådar. Flera olika diskussioner och spår följs upp, men följande är något av det viktigaste:

 • Värdshusvärden Toblen Stonehill berättar att han haft ett par märkliga karaktärer på besök de senaste månaderna samtidigt som han också berättar om den svåra situation som råder i staden nu.
  • För det första bodde en Genasi vid namn Bastian Thermandar på värdshuset för ungefär två månader sedan. Han upplevdes som “obehaglig” samtidigt som han beskrevs som kall, intelligent och beräknande. Fysiskt är han rödaktig som de flesta fire genasis. Han ville att Toblen skulle hålla utkik efter en kvinna, Enia Nod, och genast underrätta honom om hon sågs i närheten av stan. Enligt Toblen hade han erbjudit sig att betala bra och hade beskrivit kvinnan som rödhårig med en tatuering på den högra handryggen. När Siw visade en sketch av en symbol hon funnit i andra sammanhang bekräftade Toblen att det var samma symbol som Enia (enligt den beskrivning han fått) bär. Toblen vet inte vart Bastian tog vägen, men han stannade ett par dagar och gav sig av när kvinnan aldrig siktades.
  • För det andra passerade en aggressiv och nästintill skräckinjagande man vid namn Jolliver Grimjaw värdshuset för ungefär en månad sedan. Han hade kort stubin och enligt Toblen hade han troligen hamnat i flera slagsmål om det inte varit så att folk var rädda för honom. När han talade var han korthuggen och krävde snabba svar.
  • Den svåra situation han vill berätta om vågar han bara viska fram eftersom att han menar att det finns ögon och öron överallt. Han berättar i alla fall hur Phandalin sedan ett par månader tillbaka befinner sig i klorna på ett kriminellt gäng som kallar sig The Redbrand Ruffians. De utövar beskyddarverksamhet, utpressning och kräver andelar i all handel som pågår. De är mycket aggressiva och verkar ibland föredra att lösa situationer med våld även när det inte behövs. De leds av en mystisk person som bara går under namnet Glasstaff. Toblen har aldrig sett honom och vet heller ingen annan som har det.
 • Värdshusvärdens son, en pojke i tioårsåldern vid namn Pip, berättar att en av hans bästa vänner, halvlängdspojken Carp Alderleaf hittat en hemlig tunnel i skogen nära Tresendar Manor. Han såg hur banditer från The Redbrand Ruffians släpade in personer i tunneln innan han blev rädd och sprang därifrån.
 • Värdshusvärldens fru, Trilena Stonehill, berättar hur en lokal snickare vid namn Thel Dendrar stog upp mot The Redbrands för ca en tenday sedan. Han mördades då brutalt på öppen gata och hans kropp släpades bort av banditerna. Nu saknas också hans fru och två små barn.
 • Också en lokal väverska, Freda, bekräftar hur The Redbrand Ruffians är ett problem för alla i staden, utom för Halia Thornton som sköter The Miners Exchange. Hon vet inte varför Halia verkar klara sig utan problem.
 • I övrigt finns det ett par andra rykten som dominerar diskussionen mellan folk på värdshuset:
  • För ungefär en månad sedan skedde en brutal djurattack i vilken ett par vid namn Melchior och Nabina Flack dödades. De var nyinflyttade sedan ungefär ett år tillbaka och kom från Baldur’s Gate. Vissa nedsättande kommentarer fälldes om att de borde fattat att saker och ting inte fungerar som i storstaden här ute, men i huvudsak är folk chockade och tycker att de förlorat värdefulla medborgare.
  • Flera är oroade över väderförändringarna och berättar att en lokal cleric vid namn Sister Garaele gör efterforskningar i frågan.
  • Ingen kan vägen till Cragmaw Castle, men de flesta har hört talas om det. Sammantaget föreslås att det finns ett par personer som kanske vet hur man kan hitta det.
   • Den föredetta äventyraren Daran Edermath bor vid en äppelodling i utkanten av staden och gör fortfarande utflykter i omlandet.
   • Druiden Reidoth sägs ha fullständig koll på hela området kring Phandalin, inklusive Neverwinter Wood. Problemet är att han i regel bara besöker staden korta stunder för att skaffa nödvändig utrustning. När han gör det bor han ofta hos Halvlängdskvinnan Quelline Alderleaf på hennes farm i stadens södra delar.
  • Orcer har siktats i slutet av Triboar Trail. Det är oklart vad de är ute efter eller från vilken stam de är, men borgmästaren Harbin Wester letar efter folk som kan undersöka det hela närmare. Han kan kontaktas i Townhall.

Efter att ha samlat på sig all den här informationen är rollpersonerna rejält trötta, och i Galventors fall, fulla. De väljer därför att gå och lägga sig utan några egentliga säkerhetsföreskrifter. De vaknar utan konstigheter och nästa morgon kliver de in i Sildar Hallwinters rum. Där utbryter en längre diskussion där mycket olika fakta framkommer. Sildar vill lägga upp en plan för hur de ska gå vidare, och gör fullständigt klart hur mycket han vill att rollpersonerna ska vara en del av den. I det sammanhanget framkommer ett par saker:

 • Sildar och Iarno Albrek är båda agneter för The Lords Alliance och tog jobbet som skyddspersonal åt Rockseekerbröderna i huvudsak för att kunna få en bra täckmantel för deras övriga operationer. Dessa var:
  • Att etablera lag och ordning i Phandalin och möjliggöra för staden att växa till ett etablerat centrum för gruvindustrin så att denna kan gynna de styrande makterna i regionen bättre.
  • Att undersöka en misstänkt slavhandel som spridit sig i regionen.
 • Sildar menar att det viktigaste som måste göras nu är att hantera problemet med The Redbrand Ruffians. Han har redan instruerat den tillsatta borgmästaren Harbin Wester om sina planer och sitt uppdrag. Denne blev inte glad, men har motvilligt gått med på att låta Sildar installera sig i the Townhall som tillförordnat befäl för en sorts City Watch. RP blir erbjudna 500GP ifall de arbetar för Sildar.
 • Efter en del diskussion menar både rollpersonerna och Sildar att sökandet efter Gundren Rockseeker också måste prioriteras. Det är uppenbart menar Sildar att Gundren Rockseeker och hans bröder måste ha snubblat över något mycket viktigt och att det finns mörka krafter som också arbetar metodiskt för att ta kontrollen över Phandelvers gruva.
  • Ett första steg i det sökandet är att helt enkelt grundligt gå igenom lasten. Både Sildar och äventyrarna anser att Gundrens hemlighetsmakerier inte längre spelar någon roll – vagnen ska vändas upp och ned på.
  • Gundren är rimligen också en nyckel i att förstå hotet från den mystiska figuren The Black Spider.

Rollpersonerna börjar därefter sin andra dag i Phandalin med att noggrant genomsöka vagnen. Till slut finner de ett mystiskt föremål inlindat i flera lager av säckväv. När de lyfter upp det känns säckväven varm och de blir osäkra på vad de ska göra. Efter en del diskussion där några av äventyrarna drog sig undan viker de andra undan säckväven och ser en svart sten i ungefär knytnävsstorlek. Den är varm så att man nästan bränner sig ifall man håller den i sina händer och den varken ser ut som eller känns som något som går att finna i vanliga stenbrott eller gruvor. Galventor, vars religiösa studier också innefattar insikter i gudomliga domäner och historia, blir genast övertygad om att det här är en sten som inte har sitt ursprung i The Material Plane. Istället säger hans kunskaper i kosmologi honom att stenen är ifrån The Elemental Chaos.

Spelarna inser att de har att göra med ett föremål som både är eftertraktat och troligen magiskt och bestämmer sig för att de bör hålla det hemligt och att de har en fördel i att ingen annan vet att de har det. Acio bär stenen i sin packning undertiden som rollpersonerna beger sig vidare i Phandalin för att följa upp några av alla de ledtrådar de fått på värdshuset:

 • De besöker The Miners Exchange för att prata med Halia Thornton om hur hon ser på The Redbrand Ruffians samtidigt som de också ser en chans att ställa frågor om stenen.
  • Halia upplevs som en intelligent, vaken och orädd kvinna. Hon håller med om att The Redbrand Ruffians är ett problem för staden, men är inte själv särskilt rädd för dem.
   • Hon erbjuder rollpersonerna en belöning på 100GP om de sätter stopp för banditerna, men hon har ett krav. Hon vill se ledaren Glasstaff död – inget annat. Ingen behöver få reda på vad som händer och inga onödiga frågor behöver ställas. Någon rättegång är hon inte alls intresserad av.
  • När det gäller stenen är spelarna oense ett par av dem tycker att de bör fråga Halia om den, medan andra tycker att det är en mycket dålig idé. Den senare positionen vinner och de avslöjar inte för henne att de har stenen i sin ägo.
 • De besöker också platsen för den påstådda djurattacken och kan ganska snart konstatera att det nog snarare handlar om ett mord. Acio är övertygad att mördaren är Jolliver Grimjaw och avslöjar för de andra att han redan är på jakt efter honom och har sett liknande brottsplatser. Spåren tyder på att de har att göra med en druid eller möjligen någon form av Lychantrope (exempelvis varulv).
 • De beger sig också till Sister Garaele för att bland annat fråga om väderförhållandena och för att Wyrin har särskild anledning att prata med henne. Garaele är en Cleric som alla RP snabbt känner stort förtroende för och de bestämmer sig för att hon kanske kan hjälpa dem med stenen. Hon bekräftar Galventors tankar och tror sig veta att stenen har sitt ursprung i The Undying Pyre – Elddomänen av The Elemental Chaos. Hon tror också att den skulle kunna vara ett viktigt föremål, men behöver några dagar för att studera den närmare innan hon kan dra mer säkra slutsatser. Förutom det här får äventyrarna också veta:
  • Att hon har undersökt väderfenomenen och är övertygad om att de inte är naturligt förekommande händelser. Hon har funnit vad som verkar vara en sorts detonationsplats för en magisk ritual eller möjligen ett bombliknande magisk urladdning.
  • Att hon hade en god vän, en dvärg-cleric från Mirabar, vid namn Mechotun Warcave som nyss omkommit i ett skeppsbrott där båten Arvandor gick under. Han hade talat med henne och förklarat att dvärgarna i Mirabar, Citadell Abdar och Mithral Hall är mycket oroade över väderfenomenen. Mechotun skulle resa från Waterdeep tillbaka till Mirabar med ett viktigt föremål som skulle kunna hjälpa dvärgarnas främsta Sages att förstå och tolka fenomenen.
   • Wyrin avslöjar då för alla att hon var ombord på samma skepp som Mechotun Warcave och att orsaken till skeppsbrottet inte var någon vanlig storm. Istället hade hon som enda överlevande blivit vittne till hur tre människoliknande varelser ridande på hajar inspekterat vrakdelarna och hur de dykt ned i djupet och kommit upp med en liten låda. Hon kände igen lådan från lastrummet ombord på Arvandor och vet att den tillhörde en grupp dvärgdiplomater som var påväg hem till Mirabar från Waterdeep. En av de tre figurerna var uppenbarligen ledare för de andra två. Hans ena arm vara bara mänsklig ned till armbågen. Under den fanns istället en stor hummerklo. I den andra handen bar han en stor och vackert snidad treudd utsmyckad med gröna juveler vilka glödde med ett intensivt ljus undertiden som han talade.

Härifrån är nu vägen öppen- Äventyrarna diskuterar vad som bör göras härnäst och diskuterar vilka val de måste göra och hur de ska kunna gå vidare på bästa sätt.

Comments

Birkovic

I'm sorry, but we no longer support this web browser. Please upgrade your browser or install Chrome or Firefox to enjoy the full functionality of this site.